Jokainen meistä on tehnyt elämässään päätöksiä. Uskon, että jokainen on tehnyt myös niin sanottuja leikkipäätöksiä. Keksin tämän sanan, kun moni asiakkaani teki päätöksen, mutta ei elänyt päätöksen mukaan. Tällöin on mielestäni kyse leikkipäätöksestä. Kun ihminen tekee aidon päätöksen, se näkyy aina toiminnassa. Jos päätät jotain, toimit päätöksen mukaan. Mitä vahvempi päätös, sitä vahvempi toiminta.
Todellista päätöstä ei tehdä vain kerran
On kuitenkin tärkeää, että ymmärrät, että todellista päätöstä ei koskaan tehdä vain kerran. Se, kuinka usein päätös tulee tehdä tai kuinka usein se tulee uusia, riippuu asiasta ja päätöksen voimakkuudesta. Kerron Saa mitä haluat -kirjassani esimerkin Tom Lassilasta, joka päätti joka päivä olla onnellinen. Kuinka usein hänen tulee uusia päätöksensä onnellisuudesta? Sanoisin näin: Niin kauan kuin hän aikoo olla joka päivä onnellinen. Hänen tulee siis uusia päätöksensä ja pitää siitä kiinni joka päivä.
Pelkkä päätös ei riitä
Se, että yhtenä päivänä tehdään päätös ja sitten kuukauden päästä ihmetellään, kun mitään ei tapahtunutkaan, on mielen harhaa siitä, että pelkkä päätös riittäisi ilman toimintaa. Yleensä tämä johtaa siihen, että kokee itsensä jollakin tavalla huonoksi tai saamattomaksi ihmiseksi, joka ei osaa pitää päätöksiä. Jos sinulle on käynyt tai käy niin, älä turhaan murehdi. Jokainen meistä tekee päätöksiä, joista ei pysty toteuttamaan täydellisesti.
On mielen harhaa siitä, että pelkkä päätös riittäisi ilman toimintaa.
Teetkö päätöksen oikealla hetkellä?
Jos sinä et pysty pysymään päätöksessäsi, se voi johtua siitä, että teit päätöksen hetkellä, jolloin sitä ei kuulunut tehdä. Kun ymmärrät, että päätös tarvitsee uusia riittävän monta kertaa, on turhaa kokea huonommuutta siitä, ettei ole pysynyt päätöksessä ensimmäisellä yrityksellä.
Jokainen päätös vaatii harjoittelua ja päätöksen mukaan eläminen vaatii tottumista. Joskus se sujuu helpommin, joskus se on vaikeampaa. Täytyy myös ymmärtää, että jokainen muutos ja päätös vie energiaa. Jos teet liian monta muutosta tai päätöstä kerralla, sinulla ei välttämättä riitä energiaa kaikkien ylläpitämiseen ja siksi osa niistä tippuu matkasta. Suosittelenkin aina tekemään vain yhden päätöksen tai muutoksen kerrallaan ja harjoittelemaan sen mukaan elämistä.
Esimerkki arjestani
Olen monta kertaa päättänyt, että alan mennä aikaisin nukkumaan. Välillä onnistun pysymään päätöksessä pitkään, mutta välillä unohdan tehdä päätöksen, ja silloin valvon todella myöhään. Olen kuitenkin huomannut, että joka ilta, kun muistan tehdä päätöksen mennä aikaisin nukkumaan, ja vielä kerron itselleni, mihin aikaan menen nukkumaan, niin tapahtuu.
Toisille aikaisin nukkumaan meneminen on jotain, mitä he ovat tehneet aina. Silloin päätöksen tekemiseen ei tarvitse käyttää lisäenergiaa. Minä taas olen harjoitellut menemään myöhään nukkumaan. Siksi minun tarvitsee opetella täysin uusi tapa tehdä joka päivä päätös mennä aikaisin nukkumaan. Minä en todellakaan mene aikaisin nukkumaan, jollen päätä sitä joka päivä erikseen. En ehkä tule koskaan täysin haluamaan aikaista nukkumaan menoa. Jos siis haluan mennä loppuelämäni ajan aikaisin nukkumaan, se vaatii ehkä, että joka päivä päätän erikseen tekeväni niin. Voi toki olla, että muutaman vuoden kuluttua olen onnistunut niin hyvin, että en enää edes muista, että tykkäsin joskus valvoa myöhään.
Jos haluat elää onnellisen elämän, sinun tarvitsee päättää joka päivä uudestaan, että teet niin. Kun nousin Afrikan korkeimman vuoren, Kilimanjaron huipulle, jouduin viimeisellä etapilla yhdeksän tunnin ajan päättämään tuhansia kertoja, että aion nousta ylös. Välillä joka askeleella. Päätin aina uudestaan ja toimin päätöksen mukaan.
Minkä päätöksen sinä aiot tehdä päivittäin?
Innostavin terveisin,
Ilkka Koppelomäki