Henkinen hyvinvointi

Kolme näkökulmaa tärkeimpään ihmissuhteeseemme

Toisten tunteminen on älykkyyttä, itsensä tunteminen on valaistumista - Laotse

Usein elämäntielle asettuneet kriisit jouduttavat matkaa itseemme ja omiin, sisäisiin ja todellisiin arvoihimme. Matka itseemme on mielenkiintoinen tutkimusmatka asioihin, joita tarvitsemme ja ajatuksiin, joita ajattelemme.

Välttämättä ei kuitenkaan mitään kriisejä tarvita, jotta tälle matkalle voi lähteä. Matkan päässä on hyvä suhde itseen ja sen kautta muutkin ihmissuhteet voivat hyvin.

Meidän korkeimpiin tarpeisiimme kuuluvat yhteys toisiin ihmisiin, rakkaus ja toisten kanssa asioiden jakaminen ja antaminen. Kun hyväksyy ja arvostaa itseään, on helppoa toimia tasavertaisesti ihmissuhteissa muiden kanssa.

Jos ihmissuhteissaan hakee muiden ihmisten arvostusta, hyväksyntää ja rakkautta, tuntee olonsa riittämättömäksi, ellei niitä saa. Kun näitä voi antaa itselleen, on aina annettavaa muillekin.

Siksi on tärkeintä aloittaa ihmissuhteiden rakentaminen omasta suhteesta itseensä. Suhteen voi aloittaa miettimällä, miten hyvin tuntee itsensä. Miksi minä olen juuri sellainen kuin olen? Sitä voi miettiä kolmesta erilaisesta näkökulmasta:

  • ·        persoona, millainen olet
  • ·        kokemukset, mitä sinulle on tapahtunut
  • ·        itsetunto, pidätkö itsestäsi

 Persoona – oman erilaisuuden löytyminen

”Erilaisuus – mä pidän siitä kii” lauloi räppibändi Resisposse, jossa kehitysvammainen poikani tanssi esitanssijana. Viisaasti sanottu ja koettu ihmisiltä, jotka ovat näkyvästi erilaisia.

Jokainen voisi olla yhtä ylpeä omasta erilaisuudestaan ja siitä voimasta ja luovuudesta, jonka oma erilaisuus antaa yhteisöön.

Kun tutkii omaa erilaisuuttaan ja erityisyyttään, voi oppia ymmärtämään omia ajattelumallejaan ja reagointiaan.

Tyypittäminen voi olla avain omasta tyyppivankilasta ulos. Itsensä tunteminen on edellytys sille, että voi toimia niin, että on tyytyväinen itseensä. Kun toiminnallaan toteuttaa omia arvojaan, voi tuntea tyytyväisyyttä itseensä.

Enneagrammi on vanha erilaisuuden teoria, jonka pohjaa on löydetty jo antiikin Kreikasta. Siinä pureudutaan käytökseen nimenomaan motiiveista käsin. Luonnollisesti myös ympäristö, kasvatus ja olosuhteet vaikuttavat toimintamalleihimme. Enneagrammi antaa mahdollisuuden oman automaattikäyttäytymisen kehittämiseen ja parempaan reagointiin. Kun oppii tuntemaan oman tyyppinsä ja huomaa omat sudenkuoppansa, on helpompaa noteerata oman toiminnan ja ajattelun vaikutus lopputulokseen. Vuorovaikutuksen laatu paranee paljon, kun emme enää yritä muuttaa toista ajattelemaan omalla tavallamme, vaan pystymme ymmärtämään ja hyväksymään erilaisuutta.

 Itselleni käänteentekevää oli ymmärtää, miksi tekemiset jäävät kesken siinä vaiheessa, kun ne vaativat panostusta ja pitkäjänteisyyttä. Ymmärsin hakevani aina vaan uusia ideoita, tekeväni suunnitelmia ja miettiväni, mikä olisi hauskaa. Siinä vaiheessa kun vanha tekeminen muuttui rutiiniksi, oli vaihdettava uuteen mielenkiintoiseen.

Nyt olen ymmärtänyt, että juuri siinä vaiheessa minun on keskityttävä ja saatava asiat suoritettua loppuun saakka. Muuten tavoitteeni eivät koskaan täyty, ja keskeneräiset asiat jäävät aiheuttamaan tyytymättömyyttä.

Oleellista on ymmärtää ja hyväksyä toisten erilaisuus ja erilaiset toimintastrategiat. Omamme on vain yksi tapa hahmottaa maailmaa.

Jos haluat tutustua Enneagrammiin enemmän, kirjallisuutta löytyy paljon. Enneagrammitestin pääsee tekemään esimerkiksi www.namaste.fi –sivuilla.

Kokemukset – miten ne ovat sinua muovanneet?

Ajatukset itsestä ja omista ominaisuuksista sekä mielikuvat tapahtumista liittyvät kokemuksiimme. Kokemusten kautta olemme rakentaneet uskomukset itsestämme.

Ovatko ne totta? Ovatko ne aina, joka tilanteessa totta?

Tunteen aiheuttaa jokin aikaisemmasta kokemuksestamme syntynyt muisto sisällämme, eikä itse tilanne. Muisto on ankkuroitunut niin, että se synnyttää automaattisesti ajatukset ja tunteet mieleemme. Muiston synnyttää jonkin aistin havaitsema tapahtuma. Se voi olla jotain, jonka näemme, tunnemme, kuulemme, haistamme tai maistamme.

Vaikka emme pysty muuttamaan menneisyyden tapahtumia, voimme muuttaa sen, mitä niistä nyt ajattelemme ja tunnemme. Olemme antaneet erilaisia merkityksiä menneisyyden tapahtumille. Kun muutat merkitystä, muutat samalla omaa tunnettasi.

Itsetunto – miten se vaikuttaa tärkeimpään ihmissuhteeseemme?

Itsetunto syntyy niistä ajatuksista, joita itsestä ajattelee. Se, mitä ajattelee itsestään, saa aikaan tunteita. Tunteet voivat olla ylpeyttä tai häpeää tai jotain siltä väliltä.

Tunnetila vaihtelee eri tilanteissa. Joissain tilanteissa ajatukset ja tunne itsestä ovat positiivisia ja joissain negatiivisia.

Kun tunnemme negatiivisia tunteita itseämme kohtaan, emme ole tasapainossa. Tuntuu, että emme ole silloin aito itsemme. Kun tunnemme positiivisia tunteita itseämme kohtaan, olemme ikään kuin keskellä itseämme, tasapainossa ja silloin tuntuu hyvälle.

Itsetuntoon liittyvät myös ominaisuudet, joita ajattelee itsellään olevan. Toisia ominaisuuksia pidetään sosiaalisesti parempana kuin toisia ja omia ominaisuuksia verrataan muiden hankkimiin yleisesti arvostettuihin ominaisuuksiin.

Käyttäytyminen on ajatustoiminnan tulosta

Käyttäytyminen syntyy niiden ajatusten jatkeena tulevista tunteista, joita olemme ajatelleet joko tietoisesti tai tiedostamatta. Ajattelemme päivittäin 60-70 tuhatta ajatusta. Suurin osa niistä on samoja ajatuksia kuin edellisenäkin päivänä. Kun ajatusta toistaa, siitä tulee oppimisen kautta omaa käytöstä.

Reaktiomme ja käyttäytymisemme ovat opittuja, siksi niitä voi muuttaa. Miten sinä haluaisit käyttäytyä ja toimia? 

Yhteenveto

Mitä sinä ajattelet itsestäsi? Millainen tarkkaan ottaen olet? Millaisia ominaisuuksia sinulla on? Millaisen tunteen nämä ajatukset synnyttävät mielessäsi?

Onko mielessäsi joku ihminen, jota arvostat ja kunnioitat? Miten hän ajattelee itsestään ja miten hän kantaa itseään? Haluaisitko ajatella samalla tavalla kuin hän ilmeisesti ajattelee?

Omaa ajatteluaan muuttamalla voi oppia luomaan itsensä juuri sellaiseksi kuin on aina halunnut. Kun on sellainen kuin haluaa olla, tuntee hyviä tunteita ja pitää itsestään. Kun pitää itsestään, on tasapainossa. Kun on tasapainossa, on hyvässä suhteessa itsensä kanssa.

Uskalla Innostua –valmennusillassa 10.5.2016 puhutaan siitä, miten suhdetta itseensä voi parantaa. Valmennuksessa saa työkaluja tämän tärkeimmän ihmissuhteensa työstämiseen.

Mitä jos tulee riita?

Silloin kun toinen ihminen ei tunnu ymmärtävän minua ja näkökulmiani, tuntuu todella pahalta ja ahdistaa. Miten tätä ymmärrystä voisi kasvattaa? Uskaltaisiko nostaa kissan pöydälle ja aloittaa ilman puhdistamisen? Tunteet ovat jo nyt voimakkaita, entä jos tapahtuu räjähdyksiä, kun nostan omat mielipiteeni esille. Pelottaa, vai mitä?

Sovun rakentamiseen tarvitaan yhteistä tahtotilaa sekä rohkeutta. Kun uskaltaa, saa palkinnokseen parempia ja syvempiä ihmissuhteita. Samalla itsessään saa aikaan kasvun ja kehittymisen, joka on yksi suurimmista tarpeistamme. Konfliktit ovat tulppana tälle kehittymiselle ja kun ne nykäistään pois, kasvulta ei voi välttyä.

Ketään ei voi pakottaa sopuun, jos ihmissuhde on tullut matkansa päähän. Vapaaehtoisuus ja yhteinen halu ovat välttämättömät, jotta riidan ratkaisulla on mahdollisuudet toimia paremman tulevaisuuden rakennuspalikoina. Ihmissuhteet työpaikoilla ja vapaa-aikana toimivat samojen perussääntöjen mukaan.

Uskaltaisiko luopua suojakilvistä?  

Buddhan mukaan elämä ei ole niin vakavaa kuin mielemme antaa ymmärtää. Riidatkaan eivät ole niin vakavia kuin konfliktissa oleva kuohuva mielemme antaa ymmärtää. Riidasta ja sen selvittämisestä voi nousta jotain suurta elämää palvelevaa uutta asiaa, jopa ilman pelottavia räjähdyksiä, ellei pakene konfliktinsa käsittelyä.

Riita on vain mielipiteiden temmellyskenttä, jossa erilaiset näkemykset ja kokemukset kalisuttelevat kilpiään. Maailma voi avartua suuremmaksi ja ymmärrys antaa uusia työkaluja parempaan vuorovaikutukseen, kun kilvet heitetään menemään. Kaikki olemme jossain kohtaa haavoilla ja toisten ihmisten tuki parantaa näitä haavoja. Ellei niitä paljasta, ei saa tukeakaan. Suurin rohkeuden osoitus on, että asettautuu alttiiksi uusille haavoille heittämällä suojakilvet syrjään.

Ratkaisun työkaluja

Konflikteissa kilpiä ja miekkoja tehokkaammat ja paremmat työkalut löytyvätkin ymmärryksen kasvattamisesta, näkökulmien laajentamisesta, yhteisen tavoitteen hakemisesta suhteeseen ja hyvin käytetyistä sanoista.

Riita herättää voimakkaita tunteita ja ne usein sokaisevat ja saavat katsomaan asioita omalta kapealta näkökulmalta. Tämän kirjoituksen tarkoituksena on rohkaista sinua käsittelemään oma hankala tilanteesi ihmissuhteessa. Kun uskallat, saat siitä uutta elämänlaatua parantavaa avoimuutta ja rikkautta ihmissuhteisiisi kotona ja työpaikalla.

Omassa valmennuksessani käytän NLP:tä ja ratkaisukeskeisiä menetelmiä ja olen todennut ne toimiviksi ja tehokkaiksi riitojen ratkaisuihin. 15.3.2016 Uskalla Innostua -valmennusillassa pääset kokeilemaan muutamaa tosi tehokasta ja helppoa työkalua. Katso lisää tästä.

Ilo pitkästä itkusta

Parisuhteessa kaksi ihmistä kasvaa yhdeksi kokonaisuudeksi, pariksi. Silloin syntyy ”me”. Kun rakastaa toista ihmistä, hänet sisällyttää itseensä.

Se todellakin hajottaa

Kun tämä yhteys katkeaa ja parisuhde päättyy, voi tuntua kuin kehostakin revittäisiin irti jotain siihen kuuluvaa. Kipu tuntuu usein eniten rinnassa, ikään kuin sydän särkyisi. Kipu voi tuntua, vaikka olisi ollut halukas lopettamaan suhteen ja tehnyt siihen aloitteen.

Ihmiseen jää jonkinlainen toisen ihmisen mentävä aukko, joka saa tuntemaan itsensä haavoittuneeksi ja loukkaantuneeksi. Siitä paraneminen vaatii aikaa ja hoitotoimenpiteitä. Parantuneena voi jatkaa uudenlaista matkaa eteenpäin.

Kokonaiseksi jälleen

Onneksi paranemista on mahdollista edistää. Kipeimmillään on vaikeaa nähdä keinoja, siksi tässä avuksi parantumista edistäviä ajatuksia. 

Ero voi olla parantava matka itseen. Kun sen matkan malttaa käydä rauhassa läpi, on todennäköistä päätyä entistä parempaan ihmissuhteeseen, jos sellaisen haluaa, koska tietää tarkemmin, mitä suhteelta haluaa. Parasta kuitenkin, mitä tässä saa, on hyvä suhde itsensä kanssa.

Parisuhde-eron jälkeen on hyvä hetki miettiä, millaisia muutoksia haluaa tehdä omaan elämäänsä. Jos ennen parisuhdetta nautti jonkin asian tekemisestä, jonka parisuhteessa on jättänyt taakseen, voi kokeilla sitä uudelleen. On mahdollista, että löytää takaisin osan itseään.

Elämään uusia asioita

Kokeile muuttaa elämääsi niin, että se tuntuu uudelta. Voit muuttaa kalusteiden järjestystä, ellet muuta kotia. Uusi ulkonäkö, uusi tyyli, uudet vaatteet tai uudet harrastukset auttavat uudenlaisen elämän rakentamisessa.

Tavarat, jotka muistuttavat kipeästi parisuhteesta on hyvä heittää pois, tai ainakin viedä kellariin piiloon, etteivät ne ole silmien alla koko ajan muistuttamassa koetusta pettymyksestä.

Neljä kysymystä korjaamaan rajoittavia uskomuksia

Jos sinusta tuntuu, että eron jälkeen et voi enää koskaan löytää ketään kumppaniksi tai että et voi luottaa enää koskaan keneenkään, kysy itseltäsi neljä kysymystä (Katie Byron; Neljä kysymystä, jotka voivat muuttaa elämäsi):

  1. Onko se totta?

  2. Onko aina ja absoluuttisesti totta?

  3. Miten reagoit kun ajattelet noin?

  4. Mitä olisit ilman tuota ajatusta?

Kirjaa vastaukset ylös. Saatat päästä sinua jarruttavista uusista uskomuksista, joita parisuhteen katkeaminen sinussa aiheutti.

Tärkeää tietää, miksi

Jotta et törmäisi samoihin asioihin uudelleen mahdollisessa uudessa parisuhteessa, kysy itseltäsi, mikä oli sinun osuutesi eroon. Mitkä ovat sinun toimintamallisi, miten sinä haet rakkautta, millaista sinua on rakastaa? Voitko löytää omasta toiminnasta jotain sellaista muutettavaa, joka parantaa sinun elämäsi laatua?

Mitä sait?

Mitä hyvää mennyt parisuhde on tuonut sinulle? Miten se on muuttanut sinua ja mitkä asiat ovat nyt paremmin kuin ennen? Tiedätkö ainakin nyt paremmin, mitä haluat elämältäsi jatkossa?

Miten vahvuutesi vievät sinua eteenpäin?

Pidä huolta itsestäsi ja tutki hyviä puoliasi. Missä olet hyvä ja mikä sinussa on hyvää? Rakasta itseäsi ja hemmottele itseäsi. Juuri nyt olet sen tarpeessa, sillä ero rapauttaa itsetuntoa. Millaiset vahvuudet sinulla on ja miten ne vievät sinua elämässä eteenpäin? Pidä huolta kehostasi, rentoudu, hengitä, liiku. Tee jotain sellaista, joka tuntuu sinusta hyvältä.

Ihmiset ja luonto ympärilläsi auttavat

Ympäröi itsesi hyvillä ihmissuhteilla. Vertaistuki on tässä tilanteessa korvaamatonta. Tekee hyvää tuntea, ettei ole yksin maailmassa, vaan on yhteydessä muihin ihmisiin. Eroryhmät ovat oivia paikkoja saada vertaistukea samalla, kun käsittelee omaa eroaan. Katso esimerkiksi: http://www.uskallainnostua.fi/leena-koivu-valmennukset/

Luonto antaa voimaa tiukoissakin tilanteissa. Kauniilla ympäristöllä on eheyttävä vaikutus.

Rakenna tulevaisuuden mielikuvia uudelleen

Kun parisuhde katkesi, mielikuvat tulevaisuudesta murentuivat. Ne ovat kuitenkin vain toteutumattomia tulevaisuuden ajatuksia, mielikuvia. Nyt voit rakentaa uusia, parempia mielikuvia, juuri sellaisia kuin olet aina halunnut.

Mitä haluat vielä kokea? Miltä elämäsi näyttää vuoden päästä? Mitä kaikkea sellaista, mitä haluat tapahtuvaksi, on mahdollista tapahtua ja mitä on jo tapahtunut?

Ilo ja uudenlainen, parempi elämä on jo ovella. Se odottaa vain, että aukaiset oven ja annat sille tilaa tulla. Voimia paranemisen matkallesi!

Kiireeseen auttaa pysähtyminen - uskallatko pysähtyä?

Tuntuuko sinusta koskaan siltä, että on vain liian paljon kaikkea tekemistä ja liian vähän aikaa? Tuntuuko, ettet saa mitään järkevää aikaiseksi, kun kiire ja stressi sotkevat kaiken?

Et muka ehdi edes hetkeksi pysähtymään kuunnellaksesi mitä lapsellasi tai puolisollasi on sinulle kerrottavaa. Vaikka pysähtyisitkin, ajatuksesi todennäköisesti pyörivät asioissa, joita sinun mielestäsi sinun pitäisi parhaillaan olla tekemässä.

Tiedän, että se voi kuulostaa hullulta ja mahdottomalta toteuttaa, mutta näissä tilanteissa parasta mitä voit tehdä on pysähtyä. Juuri silloin kun tuntuu, että on kaikista eniten kiire ja kaikista vähiten aikaa, juuri silloin sinun kuuluu pysähtyä ja ottaa aikaa itsellesi.

Rentoudu

Ensin on hyvä rentoutua. Ota aikaa jollekin mistä pidät ja mikä rentouttaa sinua. Käy esimerkiksi kevyellä kävelylenkillä, jonka jälkeen rentoudut kylvyssä tai lämpimässä suihkussa. Kevyt jooga ja meditointi toimivat myös hyvin, mikäli ne ovat sinulle tuttuja tapoja. Pääasia on, että teet jotain, joka saa sinut pysähtymään tähän hetkeen ja takaisin läsnäolon tilaan. Huomioi, miltä kehossasi tuntuu. Huomioi mitä mielessäsi liikkuu, kun laitat loputtomat tehtävälistasi syrjään.

Tilanteen uudelleen arviointi

Kun olet rentoutunut, on aika tehdä tilannearvio. 

Jos tavoitteesi on päässyt karkaamaan mielestäsi, palauta se mieleesi ja mieti, mitä sinun oikeasti tulee tehdä seuraavaksi. 

Jos sinulla ei edes ole kristallin kirkasta tavoitetta luotuna, on ensin pysähdyttävä miettimään, mitä haluat ja mitä voit tehdä ensimmäiseksi tämän tavoitteen eteen.

Tavoitteen miettiminen ja sen kautta asioiden priorisointi rauhoittaa tilanteen.

Tämän jälkeen on vielä hyvä tarkastella mitä kaikkea olitkaan äsken tekemässä. Ovatko ne tehtävät oikeasti välttämättömiä? Pitääkö ne tehdä juuri nyt? Pitääkö juuri sinun tehdä ne?

Kun pysähdyt tarkastelemaan tarkemmin, mitä oikeasti olit tekemässä, huomaat, että todennäköisesti hössötät aivan turhasta. Elämä jatkuukin, vaikka et juuri nyt tekisi mitään.

Uskalla pysähtyä juuri kun tekee mieli pinkaista juoksuun

Tärkeintä on oppia pysähtymään. Pysähtyminen ja irtiotto kiireestä ovat ensiarvoisen tärkeitä, jotta pääsemme tarkastelemaan kiirettä toisesta näkökulmasta. Siitä näkökulmasta, jossa kaikki on hyvin ja jossa ei juosta pää kolmantena jalkana.

Kun tarkastelet omaa kiirettäsi ulkopuolelta, sinun on helpompi nähdä mikä on oikeasti tärkeää. Kun tarkastelet asiaa rauhasta ja rakkaudesta käsin, huomaat, että lapsen tai puolison kuunteleminen ja heille huomion suominen on äärettömän paljon tärkeämpää kuin juuri sillä hetkellä pyykkien latominen pyykinpesukoneeseen. Tai vaihtoehtoisesti ladot ne pyykit, laitat koneen käyntiin ja sitten annat täyden huomion lähimmäisellesi.

Pysähtyminen kannattaa - aina

Vaikka pysähtyminen kiireen keskellä on vaikeaa, se kannattaa. Itse en ole koskaan todennut jälkikäteen, ettei se olisi kannattanut. Kun saat selkeyden takaisin, huomaat, että olet taas antanut kiireen viedä mennessään ja olet unohtanut tärkeät asiat.

Kun olet taas palauttanut mieleesi mitä olitkaan tekemässä ja mitä tavoittelemassa, on taas helpompi priorisoida eteen tulevia asioita. Mitä sinun oikeasti kannattaa tehdä juuri nyt? Voisiko se olla läheiselle ihmiselle hetken suominen? Vai tulisiko sinun nyt tehdä se asia, jota olet jo pari viikkoa lykännyt peläten epäonnistumista, mutta joka on kuitenkin välttämätöntä tehdä unelmasi eteen?

Kaikelle tärkeälle on aikansa. Minkä aika on juuri nyt? Tee se!

 

Kirjoittaja Kati Michelsson on parasvointi- ja parasmielivalmentaja, joka on keskittynyt auttamaan asiakkaitaan akuutista stressistä rentoon läsnäoloon ja kohti oman näköistä onnellista elämää. Lisää vinkkejä mielen siivoukseen ja kiireen taltuttamiseen löydät osoitteesta www.parasmieli.fi

Maanantaista perjantai

Kuulutko sinä niihin ihmisiin, jotka hihkuvat perjantaina viikonlopun ihanuutta ja taas maanantaiaamuna surkuttelevat työviikon alkamista?

Kunpa ois aina perjantai

Oletko koskaan syvällisemmin pohtinut, mitä se vaikuttaa maanantaiaamun työhön lähtemisen tunteeseen? Äääääh, taas on harmaa maanantai ja koko pitkä työviikko edessä. Surkutellaan tätä tylsää asiaa vielä työkavereiden kesken ja kaikilla on sitten innoton ja stressaantunut olo. Kaikki sujuu, kunhan kestetään perjantaihin saakka.  Työmme on yhteinen kurjuus ja siitä saamme yhteenkuuluvuuden tunteemme.

Mikä viikonlopun lähetessä aiheuttaa ihanan tunteen edessä olevista parista päivästä? Voisiko se olla vapauden tunne? Työ sitoo tekemisiin, joihin ei aina voi itse vaikuttaa. Vai onko se kohdallasi jotain muuta?

Viikonloppua kestää kaksi päivää ja työviikkoa viisi päivää. On ikävää, jos joutuu kärvistelemään viisi päivää saadakseen sen jälkeen kahden päivän vapautuksen. Voisiko asialle tehdä jotain?

Mikä tekee perjantaista perjantain?

Ensimmäiseksi voi tutkia suurennuslasilla omaa tunnettaan perjantaina. Mitä ajattelen, kun tuntuu niin hyvältä? Millaiset asiat viikonlopussa saavat minut innostumaan? Tuntuuko minusta lepo hyvältä vai onko tiedossa mukavia tapaamisia? Olenko kulttuuri-ihminen, kasautuvatko mieltäni ylentävät kulttuuritapahtumat viikonloppuun? Kun keksit, mistä hyvä tunne tulee, pane se mieleesi.

Ankkuroi

Tartu tuohon tunteeseen, voimista sitä edelleen ja kun saat sen voimakkaimmilleen, tee tunteesta ankkuri itsellesi vaikkapa ottamalla se tunne kirjoituskäteesi. Aina kun käytät tätä kättäsi, muista tunne sisälläsi.

Varoitus: Kun maanantaina käytät kättäsi työskennellessäsi, sinusta voi tuntua hyvältä.

Kehu maanantaita

Toinen asia, johon voi kiinnittää huomiota, on puheesi. Jos olet valtavirran mukana ja puhut pahaa maanantaista, nousee siitä ikävä tunne. Entäpä jos alkaisit maanantain kehujaksi? Alkuun jo se voi saada työhönmenon tuntumaan mukavammalta. Jos voit muuttaa asenteen työhön ja sen ympäristöön myönteiseksi ja positiivisten odotusten täyttämäksi, sinusta tulee maanantain rakastaja.

Jo ankkuroinnilla ja puheen muuttamisella saat ihmeitä aikaan.

Ripottele mukavia tapahtumia

Kolmantena vinkkinä vielä: Jos kaikki mukavat asiat kasautuvat viikonloppuun, ripottele niitä mahdollisuuksien mukaan työviikollesikin. Sovi tapaamisia arki-illoillesi tai mene kulttuuritapahtumiin viikolla. Käytä hyväksesi vapaampia työaikoja ja tee arkipäivänä jotain mukavaa. Jousta työajoissa, jos se on sinulle mahdollista. Jos aina menet seitsemäksi, mene välillä kymmeneksi ja tee aamustasi ihan erilainen. Löydä vapautesi oman työn ja arjen keskellä. Ehkä sitä on enemmän kuin olet ajatellutkaan.

Koko viikostasi tulee parempi, kun muutat maanantaisi perjantaiksi!

Rautavanne rinnan ympärillä

Rintaani puristaa jokin raskas vanne, joka estää hengityksen kulkemasta keveästi. Tunne on epämiellyttävä ja sen haluaisi pois. Tunnustelen tunnetta ja mietin, mitä se tarkoittaa.  Onko tämä ahdistusta?  Siitäkö on rakentunut rautavanne rintani ympärille? Mistä tuo ahdistus sitten tulee? En oikein tiedä, se vain tuntuu pahalta.

Miten tästä pääsee eroon?

Yritän unohtaa tunteen ja touhuan kaikenlaista. Olisi kirjoittamista ja markkinointiasioita hoidettavana, pari puhelua soitettavana, kokoukseen pitäisi valmistautua ja rakentaa esitys.  Rautavanne ei hellitä yhtään, päinvastoin. Teen hengitysharjoituksia. Hädissäni meditoin keskellä päivää. En voi keskittyä, eikä mikään helpota.

Tunteet eivät tapa

Mieleeni muistuu NLP-harjoitus, jossa otetaan vastaan tunteita. Niitä ei millään tavalla analysoida, vaan annetaan tunteen voimistua niin suureksi, että se alkaa liikkumaan ja toinen tunne tulee tilalle.

Istun alas, rauhoitun, hengitän syvään ja annan rautavanteen kiertyä ympärilleni tiukemmaksi ja tiukemmaksi. Voikohan tähän tukehtua? Paniikki käväisee mielessäni, mutta sitten muistan, että tunteet eivät tapa. Vasta tunteen ohjaama toiminta voi tappaa. Jos nyt vain olen ja jatkan tätä, vaaraa ei ole.  Annan vanteen siis jatkaa työtään. Samalla kun se tiukkenee, se alkaa antamaan tilaa ja sen voima vähenee. Kun lakkaan vastustamasta sen olemassaoloa, se alkaa muuttumaan.

Annan sen liueta hiljalleen pois ja odotan, mitä seuraavaksi on tulossa. Tunnistan hiipivän tunteen peloksi ja kuulostelen, miten se voimistuu kehossani. Se on vain hiukkasen eri tuntoinen kuin ahdistus. Pelko on pelottavampi.  Pelko tuntuu enemmän vatsassa ja kokonaisvaltaisemmin koko kehossa. Annan senkin riehua täyteen voimaansa ja kun se on saanut riepoteltua kehoani mielensä mukaan, sekin päästää irti. Se saa mennä.

Tilalle tulee helpotus. Se hiipii pikkuhiljaa ja täyttää kehoni tuulella. Tuuli puhaltaa ja puhdistaa kaikkiin koloihin jääneitä likahiukkasia. Annan tuulelle vähän lisää voimaa, jotta saan kehoni kokonaan puhtaaksi. Tuulikin laantuu ja tyyneys valtaa kehoni.

Kuuntelen hiljaa, mitä nyt on tulossa. Pikkuhiljaa tuntuu jotain kuplivaa. Tämä on ihan selvästi iloa, iloa ilman syytä. Kuuntelen, miten ilo kutittelee raajoja, vatsaa, kainaloita ja leuan alta. Suu kääntyy hymyyn automaattisesti ja tuntuu kuin hekottaisi isoon ääneen koko kehollaan. Naurukin tyyntyy ja keho rauhoittuu.

Seuraavaksi vastaanotan tyyneyden ja rauhan tunteen. Tämä on tunne, johon haluan jäädä. Nautin siitä joka solullani jonkin aikaa ja avaan silmäni. Annan tunteen jäädä kehooni. Keho on kuin kovan liikunnan jäljiltä. Lihaksissa on ihana rentous ja silti on sellainen tunne, että on tehnyt töitä. Ihanaa, rautavanne on poissa.

Mitä ajatukset sanovat?

Kun olen rauhoittunut ja olo on hyvä, pääsen ahdistuksen ajatuksiin kiinni. Puristus tulee huolen tunteesta. Huolia tuntuu olevan lukematon määrä ja pääni on pyöritellyt niitä yksityiskohdittain, rakentaen rautavanteen rintaani. Seuraavaksi käynkin kiinni mieltäni askarruttaviin huoliin.

Huolien lista

Listaan huoleni paperille. Yllätyn listan lyhyydestä. Näistäkö minä rakensin niin raskaan vanteen? Mietin jokaiselle kolmelle huolelleni toimenpiteet. Mietin, mitä voin tehdä heti ja suunnittelen muille aikataulun. Huolet muuttuvat tekemislistaksi, jota lähden toteuttamaan. Inspiraatio ja innostus astuvat nyt mieleen.

Mitä ajatuksillaan voikaan saada aikaan?

Mietin toimintaani ja huomaan, miten olen nämä huolet elänyt totuudeksi ja rakentanut epämiellyttäviä tulemia tulevaisuudelle. Miten onnellinen olen, että käytössäni on työkaluja, joilla voi omia huonoja tunnetilojaan hoitaa. Tulevaisuuden asioista mikään, mitä ajattelee, ei ole vielä totta. Silti ajattelun tuomat huolet tuovat kehoonkin tuntemuksia. Kiitos rautavanne, autoit minua taas eteenpäin! Juuri nyt minun on hyvä olla.

Jos et uskalla, niin...

ota askel taaksepäin ja mieti, mikä saa sen aikaan, ettet uskalla. Onko se, se että et tiedä, mitä olet tekemässä vai se, että sinua pelottaa. Jokatapauksessa esteesi on tunne, joka syntyy ajatuksestasi.

Tuota tunnetta kannattaa kuunnella. Sen ei kuitenkaan tarvitse estää sinua toteuttamasta sitä, mitä et vielä ole uskaltanut toteuttaa.

Rohkeutta niihin hetkiin, joissa sitä tarvitset!

Ajatuksia rakkaudesta ja läsnäolosta jouluusi

Pari vuotta sitten pidimme nettiseminaarin yhdessä Jenniemilian kanssa. Se oli niin suosittu, että kaikki eivät mahtuneet linjoille mukaan ja sitä myös ladattiin vauhdilla live-lähetyksen jälkeen.

Tänä jouluna ajattelimme kaivaa tämän äänitteen esiin ja antaa nämä ajatukset sinun jouluusi. 

Jenniemilia on rakkausvalmentaja, joka julkaisi aiemmin tänä vuonna kirjan "Rakastan, siis olen".

Nettiseminaarissa hän kertoo erittäin avaavia ajatuksia mm. itsensä rakastamiseen, huolien ja murheiden käsittelyyn ja läsnäoloon liittyen.

Mukana on myös lyhyt läsnäoloharjoitus!

Klikkaa play ja nauti! 

"Miten kukaan voisi loistaa paremmin ja kirkkaammin kuin pimeässä. Nautitaan tästä pimeydestä, koska tämän avulla voimme loistaa!"
— Jenniemilia

Voimauttavat videot

Musiikki ja elokuvat vaikuttavat suoraan tunteisiisi. 

On hyvä miettiä, missä tunteissa sinä haluat olla, koska tunteisiisi vaikuttaa kaikki, mitä ympärilläsi on. Myös sinä vaikutat tunteisiisi.

Silloin, kun on pohjalla, saattaa tarvita pienen tai suuren potkun, jotta pystyy nousemaan pystyyn. Uskon, että jokainen on sellaisessa tilanteessa joskus.

Youtube on täynnä erittäin motivoivia ja voimistavia videoita. Eri ihmisille toimii erilaiset asiat. Olen varma, että on olemassa jokin musiikki, joka auttaa sinua saamaan voimaa ja energiaa, silloin kun sitä eniten tarvitset.

Tässä video, jonka löysin hetki sitten ja olen kuunnellut sitä nyt jo lähemmäksi sata kertaa. En siis ole nähnyt itse videota, mutta nautin sen musiikista ja voimistavista puheista. 

Jos haluat, niin kerro, mitä sinä tykkäät tästä videosta tai mikä on kappale tai video, joka on sinulle voimauttava.

 


"Tuska on väliaikaista. Se voi kestää minuutin, tunnin, päivän tai jopa vuoden. Mutta lopulta se poistuu ja jotain muuta tulee tilalle. Jos luovutan, niin se kestää ikuisesti."
"Olen täällä alhaalla. Kasvot maassa. Minulla ei ole käsiä eikä jalkoja. Sen pitäisi olla mahdotonta, että pääsen ylös, mutta se ei ole. Yritän sata kertaa päästä ylös ja jos epäonnistun sata kertaa ja luovutan, niin pääsenkö ikinä ylös? En. Mutta jos epäonnistun ja yritän uudestaan, uudestaan ja uudestaan, niin on aina olemassa mahdollisuus, että pääsen lopulta ylös." 
"Nyt tiedät, minkä arvoinen olet, joten ota itsellesi se, minkä ansaitset. Mutta sinun tulee olla valmis ottamaan vastaan iskut, eikä osoittaa sormella muita ja syyttää heitä siitä, että et ole siellä missä haluat, jonkun muun takia. Pelkurit tekevät niin ja se et ole sinä." 
"Usein saat juuri sen, mitä pyydät. Et vain ymmärrä kuinka yleisesti kysyt. Selkeys on voimaa. Mitä tarkemmin tiedät, mitä haluat, niin sitä paremmin aivosi pystyvät auttamaan sinut sinne. Aivosi ovat selviytymismekanismi. Sinun tulee tietää tarkalleen, mitä haluat"
"En tee asioita, mitä minun pitäisi tehdä. Teen asioita, joita minun ei pitäisi tehdä. Suurin vihollisesi olet sinä itse."
"Älä kerro minulle, mitä en voi tehdä."

"Et voi yhdistää pisteitä etukäteen. Voit yhdistää ne vasta katsoessasi taaksepäin. Sinun tulee luottaa siihen, että pisteet yhdistyvät jollakin tavalla tulevaisuudessasi. ... Kun luotat, että pisteet yhdistyvät matkallasi, niin se antaa sinulle varmuuden seurata sydäntäsi, silloinkin kun se johdattaa sinut hyvältä tieltä, ja se on se, mikä tekee eron."
"Usko itseesi. Aina."

 

Ota yhteyttä, mikäli video ei toimi.