Itsensä kehittäminen

Mitä jos tulee riita?

Silloin kun toinen ihminen ei tunnu ymmärtävän minua ja näkökulmiani, tuntuu todella pahalta ja ahdistaa. Miten tätä ymmärrystä voisi kasvattaa? Uskaltaisiko nostaa kissan pöydälle ja aloittaa ilman puhdistamisen? Tunteet ovat jo nyt voimakkaita, entä jos tapahtuu räjähdyksiä, kun nostan omat mielipiteeni esille. Pelottaa, vai mitä?

Sovun rakentamiseen tarvitaan yhteistä tahtotilaa sekä rohkeutta. Kun uskaltaa, saa palkinnokseen parempia ja syvempiä ihmissuhteita. Samalla itsessään saa aikaan kasvun ja kehittymisen, joka on yksi suurimmista tarpeistamme. Konfliktit ovat tulppana tälle kehittymiselle ja kun ne nykäistään pois, kasvulta ei voi välttyä.

Ketään ei voi pakottaa sopuun, jos ihmissuhde on tullut matkansa päähän. Vapaaehtoisuus ja yhteinen halu ovat välttämättömät, jotta riidan ratkaisulla on mahdollisuudet toimia paremman tulevaisuuden rakennuspalikoina. Ihmissuhteet työpaikoilla ja vapaa-aikana toimivat samojen perussääntöjen mukaan.

Uskaltaisiko luopua suojakilvistä?  

Buddhan mukaan elämä ei ole niin vakavaa kuin mielemme antaa ymmärtää. Riidatkaan eivät ole niin vakavia kuin konfliktissa oleva kuohuva mielemme antaa ymmärtää. Riidasta ja sen selvittämisestä voi nousta jotain suurta elämää palvelevaa uutta asiaa, jopa ilman pelottavia räjähdyksiä, ellei pakene konfliktinsa käsittelyä.

Riita on vain mielipiteiden temmellyskenttä, jossa erilaiset näkemykset ja kokemukset kalisuttelevat kilpiään. Maailma voi avartua suuremmaksi ja ymmärrys antaa uusia työkaluja parempaan vuorovaikutukseen, kun kilvet heitetään menemään. Kaikki olemme jossain kohtaa haavoilla ja toisten ihmisten tuki parantaa näitä haavoja. Ellei niitä paljasta, ei saa tukeakaan. Suurin rohkeuden osoitus on, että asettautuu alttiiksi uusille haavoille heittämällä suojakilvet syrjään.

Ratkaisun työkaluja

Konflikteissa kilpiä ja miekkoja tehokkaammat ja paremmat työkalut löytyvätkin ymmärryksen kasvattamisesta, näkökulmien laajentamisesta, yhteisen tavoitteen hakemisesta suhteeseen ja hyvin käytetyistä sanoista.

Riita herättää voimakkaita tunteita ja ne usein sokaisevat ja saavat katsomaan asioita omalta kapealta näkökulmalta. Tämän kirjoituksen tarkoituksena on rohkaista sinua käsittelemään oma hankala tilanteesi ihmissuhteessa. Kun uskallat, saat siitä uutta elämänlaatua parantavaa avoimuutta ja rikkautta ihmissuhteisiisi kotona ja työpaikalla.

Omassa valmennuksessani käytän NLP:tä ja ratkaisukeskeisiä menetelmiä ja olen todennut ne toimiviksi ja tehokkaiksi riitojen ratkaisuihin. 15.3.2016 Uskalla Innostua -valmennusillassa pääset kokeilemaan muutamaa tosi tehokasta ja helppoa työkalua. Katso lisää tästä.

Mahdoton ajatus

Kirjoitin facebookin sivuille postauksen, ”Haluaisitko kuulla, mitä hyötyjä konflikteista voi olla työyhteisöissä? Jos kiinnostuit, tulen mielelläni kertomaan”.

Yksi lukija kommentoi siihen, että ”tuo on mahdoton ajatus, kun on itse konfliktin keskellä.” Tuo kommentti herätti minut pohtimaan käsitettä ”mahdoton ajatus”.  Olen kiitoksen velkaa kommentoijalle ajatuksen herättämisestä!

Mistä mahdoton ajatus syntyy?

Mahdoton ajatus ei voi syntyä omissa aivoissa, koska ajatus on mahdoton. Mahdottomia ajatuksia voi nähdä tai kuulla omassa ympäristössään muiden ajattelemina. Silloin kun niihin törmää, huomaa ajattelevansa: ei toimi, ei toimi minulle, ei toimi koskaan/yleensäkään/kenellekään. Mahdottoman ajatuksen torjuu vaistomaisesti ja siihen reagoi kielteisesti.

Ja kuitenkin jollekin ajatus on ollut mahdollinen. Muuten se ei tulisi näkyväksi omassa ympäristössä. Muuten siihen ei törmäisi, eikä sitä alkaisi vastustamaan.

Voiko ajatusta ajatella, vaikka se on mahdoton?

Kerran ajatukseen törmättyään, on mahdollista alkaa pohtimaan sitä. Jos jollekin tuollainen ajatus tai toiminta on mahdollista, mitä pitäisi tapahtua, että se olisi minulle mahdollista? Voisinko muuttaa tuon mahdottoman ajatuksen vaikka toiveeksi? Tai voisinko vähän pienentää sitä, tulisiko siitä silloin mahdollinen ajatus?

Onko sinulla ollut aiemmin mahdottomia ajatuksia? Minulla on!

Kun innostukseni nousi asian pohdinnassa, löysin ajatuksia, jotka olivat aikaisemmin olleet minulle täysin mahdottomia, mutta jotka olivatkin nyt osa elämääni. Mahdoton oli muuttunut mahdolliseksi. Ennen kuin erosin avioliitostani, oli ero mahdoton ajatus. Se oli ajatus, jonka torjui välittömästi. Kuitenkin elän nykyään vapaana naisena tyytyväisenä ja onnellisena.

Kokopäiväinen yrittäjyys oli aikaisemmin mahdoton ajatus, koska se sisälsi niin suuren taloudellisen riskin. Elämä on ohjannut minut kuitenkin yrittäjäksi, joka elää taloudellisen riskinsä kanssa tyytyväisenä. Jotakin minussa muuttui ja uskalsin alkaa ajattelemaan ajatusta, joka muuttui todellisuudeksi.

Sukeltaminen oli joskus ihan mahdoton ajatus. Ahtaanpaikankammo iski jo miettiessä jonkun toisen sukeltamista. Halusin tehdä jotain sellaista, jota pelkään suunnattomasti. Keksin kauhukseni sukeltamisen ja totesin että se on siinä.  Kävin kokeilemassa sitä ja olen ylpeä kokeilustani, vaikkei minusta sukeltajaa tullutkaan. Sekään ei ole enää mahdottomien ajatusten joukossa.

Mahdottomat ajatukset ovat omaa toimintaa rajoittavia

Löydätkö itseltäsi jonkin sellaisen mahdottoman ajatuksen, jolla rajoitat omaa kehitystäsi, toimintaasi tai elämässä eteenpäin menemistä? Tai estät itseäsi saamasta huikeaa kokemusta jostain, koska se on liian vaikeaa, pelottavaa tai et ole vain koskaan kuvitellut tekeväsi sitä?

Varmasti löytyy sellaisiakin mahdottomia ajatuksia, joita ei koskaan halua toteuttaakaan esimerkiksi sen takia, että kyse voi olla moraalin väärälle puolelle menemisestä. Ne ajatukset saavatkin jäädä mahdottomiksi.

Mahdottoman ajatuksen mahdollisuudet

Miten mahdottoman ajatuksen mahdollisuuksia voi avartaa? Esimerkiksi konfliktiasiassa: Mitä pitäisi tapahtua, että konflikti muuttuisi hyödylliseksi kannaltani? Miten minä voisin toimia, että saisin hyötyä konfliktistani? Voisinko muuttaa ajatuksen toiveeksi siitä, että konfliktista saataisiin jotain hyötyä? Jos kysymyksistä nousee uteliaisuus ja halu ottaa selvää tai tietää lisää, on mahdoton ajatus kaivanut tiensä jo ajattelukeskukseen ja alkanut muuttua mahdolliseksi.

Sieltä se voi muuttua myös toiminnaksi. Jos mahdotonta ajatusta on mahdoton muuttaa mahdolliseksi, valmentaja voisi toimia mahdollistajana ajatusta aukaisevilla kysymyksillä. Ellei avunpyyntö ole sinulle mahdoton ajatus…vielä.

Kirjoittaja on Leena Koivu, Kriisivalmentaja

Uskalla Innostua -tiimi

Maanantaista perjantai

Kuulutko sinä niihin ihmisiin, jotka hihkuvat perjantaina viikonlopun ihanuutta ja taas maanantaiaamuna surkuttelevat työviikon alkamista?

Kunpa ois aina perjantai

Oletko koskaan syvällisemmin pohtinut, mitä se vaikuttaa maanantaiaamun työhön lähtemisen tunteeseen? Äääääh, taas on harmaa maanantai ja koko pitkä työviikko edessä. Surkutellaan tätä tylsää asiaa vielä työkavereiden kesken ja kaikilla on sitten innoton ja stressaantunut olo. Kaikki sujuu, kunhan kestetään perjantaihin saakka.  Työmme on yhteinen kurjuus ja siitä saamme yhteenkuuluvuuden tunteemme.

Mikä viikonlopun lähetessä aiheuttaa ihanan tunteen edessä olevista parista päivästä? Voisiko se olla vapauden tunne? Työ sitoo tekemisiin, joihin ei aina voi itse vaikuttaa. Vai onko se kohdallasi jotain muuta?

Viikonloppua kestää kaksi päivää ja työviikkoa viisi päivää. On ikävää, jos joutuu kärvistelemään viisi päivää saadakseen sen jälkeen kahden päivän vapautuksen. Voisiko asialle tehdä jotain?

Mikä tekee perjantaista perjantain?

Ensimmäiseksi voi tutkia suurennuslasilla omaa tunnettaan perjantaina. Mitä ajattelen, kun tuntuu niin hyvältä? Millaiset asiat viikonlopussa saavat minut innostumaan? Tuntuuko minusta lepo hyvältä vai onko tiedossa mukavia tapaamisia? Olenko kulttuuri-ihminen, kasautuvatko mieltäni ylentävät kulttuuritapahtumat viikonloppuun? Kun keksit, mistä hyvä tunne tulee, pane se mieleesi.

Ankkuroi

Tartu tuohon tunteeseen, voimista sitä edelleen ja kun saat sen voimakkaimmilleen, tee tunteesta ankkuri itsellesi vaikkapa ottamalla se tunne kirjoituskäteesi. Aina kun käytät tätä kättäsi, muista tunne sisälläsi.

Varoitus: Kun maanantaina käytät kättäsi työskennellessäsi, sinusta voi tuntua hyvältä.

Kehu maanantaita

Toinen asia, johon voi kiinnittää huomiota, on puheesi. Jos olet valtavirran mukana ja puhut pahaa maanantaista, nousee siitä ikävä tunne. Entäpä jos alkaisit maanantain kehujaksi? Alkuun jo se voi saada työhönmenon tuntumaan mukavammalta. Jos voit muuttaa asenteen työhön ja sen ympäristöön myönteiseksi ja positiivisten odotusten täyttämäksi, sinusta tulee maanantain rakastaja.

Jo ankkuroinnilla ja puheen muuttamisella saat ihmeitä aikaan.

Ripottele mukavia tapahtumia

Kolmantena vinkkinä vielä: Jos kaikki mukavat asiat kasautuvat viikonloppuun, ripottele niitä mahdollisuuksien mukaan työviikollesikin. Sovi tapaamisia arki-illoillesi tai mene kulttuuritapahtumiin viikolla. Käytä hyväksesi vapaampia työaikoja ja tee arkipäivänä jotain mukavaa. Jousta työajoissa, jos se on sinulle mahdollista. Jos aina menet seitsemäksi, mene välillä kymmeneksi ja tee aamustasi ihan erilainen. Löydä vapautesi oman työn ja arjen keskellä. Ehkä sitä on enemmän kuin olet ajatellutkaan.

Koko viikostasi tulee parempi, kun muutat maanantaisi perjantaiksi!

Jos et uskalla, niin...

ota askel taaksepäin ja mieti, mikä saa sen aikaan, ettet uskalla. Onko se, se että et tiedä, mitä olet tekemässä vai se, että sinua pelottaa. Jokatapauksessa esteesi on tunne, joka syntyy ajatuksestasi.

Tuota tunnetta kannattaa kuunnella. Sen ei kuitenkaan tarvitse estää sinua toteuttamasta sitä, mitä et vielä ole uskaltanut toteuttaa.

Rohkeutta niihin hetkiin, joissa sitä tarvitset!

Voimauttavat videot

Musiikki ja elokuvat vaikuttavat suoraan tunteisiisi. 

On hyvä miettiä, missä tunteissa sinä haluat olla, koska tunteisiisi vaikuttaa kaikki, mitä ympärilläsi on. Myös sinä vaikutat tunteisiisi.

Silloin, kun on pohjalla, saattaa tarvita pienen tai suuren potkun, jotta pystyy nousemaan pystyyn. Uskon, että jokainen on sellaisessa tilanteessa joskus.

Youtube on täynnä erittäin motivoivia ja voimistavia videoita. Eri ihmisille toimii erilaiset asiat. Olen varma, että on olemassa jokin musiikki, joka auttaa sinua saamaan voimaa ja energiaa, silloin kun sitä eniten tarvitset.

Tässä video, jonka löysin hetki sitten ja olen kuunnellut sitä nyt jo lähemmäksi sata kertaa. En siis ole nähnyt itse videota, mutta nautin sen musiikista ja voimistavista puheista. 

Jos haluat, niin kerro, mitä sinä tykkäät tästä videosta tai mikä on kappale tai video, joka on sinulle voimauttava.

 


"Tuska on väliaikaista. Se voi kestää minuutin, tunnin, päivän tai jopa vuoden. Mutta lopulta se poistuu ja jotain muuta tulee tilalle. Jos luovutan, niin se kestää ikuisesti."
"Olen täällä alhaalla. Kasvot maassa. Minulla ei ole käsiä eikä jalkoja. Sen pitäisi olla mahdotonta, että pääsen ylös, mutta se ei ole. Yritän sata kertaa päästä ylös ja jos epäonnistun sata kertaa ja luovutan, niin pääsenkö ikinä ylös? En. Mutta jos epäonnistun ja yritän uudestaan, uudestaan ja uudestaan, niin on aina olemassa mahdollisuus, että pääsen lopulta ylös." 
"Nyt tiedät, minkä arvoinen olet, joten ota itsellesi se, minkä ansaitset. Mutta sinun tulee olla valmis ottamaan vastaan iskut, eikä osoittaa sormella muita ja syyttää heitä siitä, että et ole siellä missä haluat, jonkun muun takia. Pelkurit tekevät niin ja se et ole sinä." 
"Usein saat juuri sen, mitä pyydät. Et vain ymmärrä kuinka yleisesti kysyt. Selkeys on voimaa. Mitä tarkemmin tiedät, mitä haluat, niin sitä paremmin aivosi pystyvät auttamaan sinut sinne. Aivosi ovat selviytymismekanismi. Sinun tulee tietää tarkalleen, mitä haluat"
"En tee asioita, mitä minun pitäisi tehdä. Teen asioita, joita minun ei pitäisi tehdä. Suurin vihollisesi olet sinä itse."
"Älä kerro minulle, mitä en voi tehdä."

"Et voi yhdistää pisteitä etukäteen. Voit yhdistää ne vasta katsoessasi taaksepäin. Sinun tulee luottaa siihen, että pisteet yhdistyvät jollakin tavalla tulevaisuudessasi. ... Kun luotat, että pisteet yhdistyvät matkallasi, niin se antaa sinulle varmuuden seurata sydäntäsi, silloinkin kun se johdattaa sinut hyvältä tieltä, ja se on se, mikä tekee eron."
"Usko itseesi. Aina."

 

Ota yhteyttä, mikäli video ei toimi. 

Blogi itsesi kehittämiseen

Uskalla Innostua -blogia kirjoitettiin ensimmäisen kerran jo 2008. Välissä blogin kirjoittaminen on lopetettu. Suomi kuitenkin tarvitsee blogin, jossa keskitytään monipuolisesti itsensä kehittämiseen. Aloitamme pian!

Kategoriat tulevat olemaan:

Itsensä kehittäminen, henkinen hyvinvointi, fyysinen hyvinvointi, talous ja raha sekä ihmissuhteet.