Ihmiselle on luontaista vertailla asioita. Vertailu lisää myös tehokkaasti huonommuuden ja vajavaisuuden tunnetta sekä tyytymättömyyttä omaan elämään. Vertaatko sinäkin itseäsi muihin tai omiin aiempiin suorituksiisi..?
Tässä kolme vertailutapaa, joista suosittelen harjoittelemaan pois:
1. ”Naapurilla menee paremmin kuin minulla.”
Naapuri voi tässä tarkoittaa myös ystävää, työkaveria tai puolisoa. Tässä on kaksi puolta: Toisaalta on turhaa verrata kummalla menee paremmin, koska toinen on todennäköisesti aina joissakin asioissa parempi. Sinulla menee hyvin tai on osaamista vain eri asioissa.
Toisaalta tämä liittyy siihen, että ajatellaan, että mitä hän, jolla menee paremmin, ajattelee minusta. Jos todella haluat tietää, mitä naapurisi ajattelee sinusta, kysy häneltä sitä. ”Mitä mieltä sinä olet mieltä meidän talostamme / minun työstäni / minusta?”.
2. ”Minun olisi pitänyt jo onnistua tässä.”
Tuo ajatus kertoo, että vertaat tekemistäsi jonkun muun suoritukseen tai omaan aiempaan onnistumiseesi. Onnistut parhaiten, kun keskityt tämänhetkiseen suoritukseesi, tekemiseesi ja elämääsi.
3. ”En ole yhtä hyvä kuin...”
Tässä yleensä verrataan johonkin toiseen ihmiseen tai siihen, miten on aiemmin onnistunut omassa elämässään. Mieti, mihin vertaaminen olisi sinulle paras vaihtoehto itsesi kannalta.
Vertailu itsessään ei ole huono asia, silloin kun sitä käyttää fiksulla tavalla itsensä kehittämiseen. Fiksu tapa on esimerkiksi se, että katsot, miten joku tekee jonkun asian paremmin kuin sinä ja vertaat, miten sinä voisit oppia häneltä tekemään saman asian paremmin kuin tällä hetkellä. Voit esimerkiksi verrata itseäsi todella onnelliseen ihmiseen ja miettiä, mitä hän tekee eri tavalla kuin sinä. Ei myöskään ole väärin kysyä häneltä vinkkejä ja ohjeita.
Opi ihmisiltä, jotka ovat ympärilläsi
Sen sijaan, että olisit kateellinen ystäväsi, naapurisi tai jonkun muun henkilön menestyksestä - kysy heiltä miten he tekevät sen!
Mitä tahansa haluatkaan elämässäsi muuttaa tai kehittää, ympärilläsi on ihmisiä, joilta löytyy erilaista osaamista, josta sinäkin voit hyötyä. Kaikkea tietoa ja osaamista ei tarvitse hakea kirjoista tai kursseilta, vaan voit hyödyntää tätä vähän käytettyä mahdollisuutta kysyä ympäriltäsi olevilta osaavilta ihmisiltä.
Kysy miten he tekevät sen
Kiinnitä huomiota sellaisiin ympärilläsi oleviin ihmisiin, jotka ovat hyviä jossakin asiassa ja kysy heiltä, miten he tekevät sen. Erityisesti kannattaa olla utelias heidän ajatuksistaan ja asenteestaan. Jos vaikka näet kaupassa pitkässä jonossa yhden henkilön, joka on täysin rauhallinen siitä huolimatta, että koko muu jono on stressaantunut, kysy häneltä, miten hän osaa olla niin rauhallinen.
Myös heiltä kannattaa kysyä oppia:
Työkaveri, joka tulee töihin aina iloisena
Pariskunta, joka näyttää nauttivan aina yhdessäolosta
Henkilö, jolla on tavallista enemmän energiaa
Henkilö, joka suhtautuu ongelmiin erityisen hyvällä asenteella
Keneltä sinä voisit ottaa mallia ja oppia?
Näillä ajatuksilla kaikkea parasta elämääsi!
Innostavin terveisin,
Ilkka Koppelomäki
P.S. Tämä teksti on ote kirjoittamastani Saa mitä haluat -kirjasta.