Olen huomannut vuosien varrella, että ei ole ihan sama miten astelee seminaarisaliin sisään ja mitä tekee sen jälkeen.
Tässä kahdeksan ajatusta mitä itse hyödynnän, jotta saan maksimoitua seminaarista saadun hyödyn. Ota nämä nyt käyttöön tulevaan seminaariisi!
1. Ota mukaan omat muistiinpanovälineesi
On tärkeää, että sinulle jää jotain konkreettista tästä seminaarista. Parhaiten se onnistuu, kun sinulla on jokin oma muistikirja tai vihko mukana.
2. Ota mukaan oma vesipullo
Seminaarit ovat usein intensiivisiä ja ne järjestetään ilmastoiduissa huoneissa. On tärkeää, että juot riittävästi vettä päivän aikana, jotta energiatasosi pysyy ylhäällä. Juominen onnistuu helpoiten, jos sinulla on mukana oma juomapullo. Voit täyttää sen paikalla olevissa vesipisteissä.
3. Tule levänneenä
Jos vain mahdollista, mene edellisenä iltana ajoissa nukkumaan, niin että saat riittävät yöunet. Saat levänneenä paljon enemmän irti seminaarista.
4. Valmistaudu seminaariin mielessäsi
Mieti etukäteen, mitä haluaisit saada tästä seminaarista. Mitä haluaisit oppia tai ehkä kenet haluaisit tavata.
5. Tule avoimin mielin
Valmistaudu siihen, että vaikka olet tullut esimerkiksi pääpuhujan vuoksi tähän seminaariin, voi olla, että saat suurimman hyödyn joltain toiselta puhujalta. Ole valmis ottamaan kaikki hyöty irti ja kuulemaan kaikki seminaarin puhujat ja osuudet. Usein itselleni juuri se osuus seminaarista, mitä etukäteen en mielestäni tarvinnut, oli kuitenkin se, mikä oli kaikista vaikuttavin.
6. Unohda se, mitä tiedät
Tämä on jatkoa edelliseen kohtaan, mutta eri asia. Moni tietää paljon asioita, mutta ei tee mitään tiedolla. Lisäksi joka kerta kun sanot, että ”minä tiedän tämän jo”, kuulet vähemmän. Jos opit koko ajan asiat uutena ja lisäten sen aiemmin oppimaasi, tulet oppimaan enemmän ja syvemmin. Usein halutaan tietää lisää ja unohdetaan, että se, että on kuullu jonkin kerran, ei tarkoita sitä, että sen osaisi.
7. Varaa itsellesi vapaata tuleville päiville
Jos todella haluat maksimoida seminaarin hyödyn, varaa itsellesi aikaa sulatella seminaarin antia seuraavina päivinä. Parasta olisi ottaa kokonainen vapaapäivä, mutta vapaa iltakin on parempi kuin ei mitään. Siis aikaa, jolla et välttämättä edes tee mitään, mutta käyt mielessäsi tai paperilla läpi sitä, mitä olet kuullut ja oppinut.
8. Varaa kalenteristasi aikaa itsellesi tuleville viikolle
Tulevien viikkojen aikana voit saada isoja asioita aikaan sillä voimalla, jonka saat seminaarista. Mutta jos sinulla ei ole aikaa tehdä mitään, et tule tekemään muutoksia. Tyhjennä kalenteriasi niin että ehdit toimia toisella tavalla. Saatat saada seminaarissa todella hyviä ja konkreettisia vinkkejä siihen, miten voit tehdä muutoksia omassa elämässäsi ja työssäsi, mutta niistä on hyötyä vain jos laitat ne käytäntöön.
Muista, että uusien asioiden käytäntöön laittaminen vaatii ajan lisäksi myös energiaa. On paljon helpompi aina toteuttaa sitä, mitä on aina tehnyt. Se on myös iso syy, miksi ihmiset eivät tee haluamiaan muutoksia.
Toivottavasti näistä vinkeistä on iloa ja apua kun osallistut johonkin seminaariin tai valmennukseen.
Innostavin terveisin,
Ilkka